Experts Network

Programul Interreg V-A România – Bulgaria deschide fereastra către misterele universului

Programul Interreg V-A România – Bulgaria deschide fereastra către misterele universului

Prin Axa Prioritară 2 – O regiune verde, Programul Interreg V-A România – Bulgaria îşi propune o abordare sustenabilă a patrimoniului cultural şi natural din zona de graniţă româno-bulgară care constituie o sursă importantă de dezvoltare pentru întreaga regiune. Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa reprezintă fără doar şi poate, unul dintre obiectivele turistice importante din zona transfrontalieră dintre România şi Bulgaria. Având ca principal scop valorificarea potenţialului turistic al regiunii (atât naturale, cât şi culturale), prin diversificarea ofertei turistice din regiunea transfrontalieră, axându-se pe turismul ştiinţific, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa alături de Muzeul de Istorie Kavarna din Bulgaria, Academia Navală Mircea cel Bătrân şi Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân şi-au propus să îi aducă pe cei interesaţi mai aproape de stele şi să descopere tainele universului prin intermediul proiectului RoBg 528 ”O fereastră comună deschisă către misterele universului” care beneficiază de o finanţare totală de aproape 1,5 milioane euro în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria.

În acest context, Planetariul a fost modernizat cu fonduri europene în valoare de peste un milion de euro, dispunând acum de sisteme de ultimă generaţie. Vizitatorii Planetariului pot participa la prezentări interactive ale constelaţiilor şi obiectelor de pe bolta cerească, navigând prin univers prin intermediul proiecţiilor fulldome (la 360 de grade) ale sistemului laser 4K, de ultimă generaţie. Produsele turistice create în cadrul proiectului, taberele de astronomie şi de navigare după stele, strategia de valorificare a patrimoniului natural şi cultural, înfiinţarea unui centru de excelenţă care va oferi o imagine comună a regiunii Constanţa-Dobrich, pot răspunde cu succes nevoilor sistemului de formare şi educaţie, începând cu clasele primare şi terminând cu etapa academică de formare.

Informaţii suplimentare sunt disponibile pe pagina de internet www.unimis.ro.

Pentru a afla mai multe despre Programul Interreg V-A România–Bulgaria şi proiectele transfrontaliere implementate, vă invităm să accesaţi pagina de internet www.interregrobg.eu.

SURSA – www.obiectiv-online.ro